Legendás cukrászdák – a Megay


- 2021. május 27., 9:40

Ha a miskolci cukrászatnak lehetett központja, ahol a város legjobb cukrászüzletei működtek, akkor az a Széchenyi utca volt. Nem is meglepő, hiszen a főutcán korzózó járókelőket volt a legegyszerűbb az üzletbe csalogatni valami nyalánkságért. Különösen, ha olyan ínycsiklandozó édességet lehetett kapni, amiről még József főherceg is elismerően szólt. A Megay cukrászda sikerét még egy véletlen gázrobbanás sem tudta megtörni, a héten ennek a legendás cukrászdának a történetébe pillantunk bele.

Miskolcon 1834-ben történik az első utalás arra, hogy a cukrászat mestersége megjelent a városban, egy bizonyos Zuan Rudolf „czukkor sütemény készítő” mester ugyanis ekkor kért letelepedési engedélyt Miskolc városától. Kezdetben az ország többi városaihoz hasonlóan, francia és olasz hatás érvényesült a cukrászatban; a miskolciak főleg Franciaországba igyekeztek, hogy ott sajátítsák el a mesterséget.

Megay Róbert szülei apai ágon Gyulafehérvárról, anyai ágon Kiskarándról és Nagyváradról származtak. Szülei kezdetben Zalatnán éltek, 11 gyermekük közül négy itt is született. A család innen Fogarasra, majd Kassára költözött, a szülőknek végül Kassa városa jelentette a végső állomást, a letelepedést, és a fennmaradt hagyatékból úgy tűnik az egzisztenciát is, mert a család igen tehetősnek számított.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Legendás cukrászdák – a Megay

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.