Legendás éttermeink – a Gundel


- 2022. szeptember 26., 9:13

Nagy falat a vendéglátás-történet, különösen akkor, ha olyan éttermek történetével kívánunk foglalkozni, mint a Gundel. Az étterem sokáig volt a vendéglátás szinonimája, amiből nemcsak legendás ételek, hanem egy dinasztia is született.

Johann Adam Michael Gundel, a későbbi legismertebb magyar szállodás és vendéglős dinasztia alapítója, a bajorországi Ansbachban született 1844-ben. Gundel János 13 évesen érkezett Magyarországra szerencsét próbálni, amikor mostohaapja sógoránál pikolófiúnak állt. 1857-ben már a pesti Téli Sörházban pincérkedett, 1858-ban pedig már a híres Arany Sas fogadóban dolgozott.

A szerencse is rámosolygott, amikor felesége hozományából megvette a Király utcában található Bécsi Sörházat, hiszen nem telt bele két év, és a „Virágbokor” (Blumenstöckl) vendéglőt is magáénak tudhatta, itt olyan hírességek adták egymásnak a kilincset, mint Lotz Károly, Liszt Ferenc vagy Mikszáth Kálmán. Gundel János ugyanakkor nemcsak vendéglátó egységekben látott fantáziát, 1875-ben megvette az Erzsébet Királyné szállodát is, hogy aztán rögtön bérbe is adja azt, azért a rossznyelvek szerint ezután is rajta tartotta a szemét. Ugyanakkor a prosperáló vendéglők tulajdonosa – nem mellesleg öt gyermek édesapja – nemcsak a hazai vendéglátás megbecsült szereplőjévé vált, a Ferenc József rend lovagkeresztjének birtokosaként állami elismerésben is részesült. A halála után hagyott űrt Károly fia töltötte be, aki folytatta az édesapja által megteremtett hagyományokat.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Legendás éttermeink – a Gundel

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.