Lelkeknek emlékezete a népi kultúrában


- 2022. október 28., 10:05

A héten mindenszentekre és halottak napjára tekintünk ki írásunkkal és galériánk képeivel – a magyar néphit és a népszokások perspektívájából. A hagyományos temetőlátogatás, krizantémok és mécsesek mellett szó esik babonákról, visszajáró szellemekről, a halottak miséjéről és megvendégeléséről, amely tradíciók napjainkra már szinte eltűntek a feledés homályában.

November 1-je, mindenszentek napja a 9. századtól kezdve hivatalosan elismert keresztény ünnep. Eredeti célja szerint a mennyekben üdvözült lelkekre irányítja a figyelmet, akiket sokaságuk miatt nem tart számon a kalendárium. Ezzel szemben, az ezt követő, szintén keresztény eredetű halottak napja a purgatóriumban szenvedő lelkek emlékezete, amely az értük – imával, misével – való közbenjárásról is szól.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Lelkeknek emlékezete a népi kultúrában

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.