Lukács fürdő, ahol Kodály a padon állva vezényelt


- 2021. április 12., 9:58

A Szent Lukács gyógyfürdő épületegyüttese már a 18. században létezett, ennek ellenére a mai fürdőről csak az 1880-as évek közepétől beszélhetünk. A Lukács fogalom nemcsak a gyógyulni vágyók számára, hangulata miatt a művészvilág jeles képviselői is gyakran megfordultak itt. A Lukács-folklór szerint állandó vendégük, Kodály Zoltán még a cikkcakkban úszás lehetőségét is megengedhette magának. Ezen a héten a Lukács története elevenedik meg.

A középkorban ez a terület Felhévíz néven volt ismert, amely egyértelműen utal a hőforrásokra, melyek itt fakadtak, sőt a terület földrajzi elhelyezkedésére is, ugyanis a déli –  tabáni – részt Alhévíznek hívták. Napjainkban is ez a két forráscsoport szolgáltatja Buda gyógyfürdőinek vízét. Emellett ezen a területen feküdt a középkori Buda legjelentősebb kórháza, a Szentlélek ispotály is, mely Buda török kézre kerüléséig működött, majd derviskolostorrá alakították. A fürdő épületének helyén eredetileg álló erődítmény, a nyilvánvaló védelmi szerepén kívül gazdasági célokat is szolgált, gabona-és lőpormalom volt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Lukács fürdő, ahol Kodály a padon állva vezényelt

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.