Méz, méz, méz…


- 2018. július 20., 1:34

Méz, méz, méz, termett méz – szól a népdal. A méz megihlette az ismeretlen szerzőt, ahogy számos szólásunkat, közmondásukat. Nem csoda, hiszen pozitív asszociációk tömkelege kapcsolódik hozzá, az édesség szinonimája. Évezredek kedvelt csemegéje, manapság viszont a veganizmus például elutasítja. Aktuális kiállításunkban elhúzzuk a mézes madzagot és a méhészet kultúrtörténetével foglalkozunk – nem feledve, hogy a méheknek nem csupán a mézet köszönhetjük, hanem élelmünk nagy részét is.

Mindannyiunk kedvenc csemegéje: ízesítjük vele teánkat, esszük kenyérre kenve, készítünk belőle süteményt, alkalmazzuk torokfájásra. Ez nem más, mint a méz! Nem is gondolnánk, hogy hazánk területén legalább ezer éve is folytattak már méhészeti tevékenységet, és részben emiatt rengeteg népi hiedelem és szokás kapcsolódik hozzá. Ezekből állítottuk össze aktuális cikkünket, amelyet adatbázisunk főként néprajzi tematikájú, méhészeti és mézeskalácsos eszközeivel illusztráltunk.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Méz, méz, méz…

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.