Mire vigad a magyar? – Zenetörténeti zanza


- 2018. október 4., 9:00

A héten ünnepeljük a zene világnapját – valaki passzívan, zenehallgatással; valaki aktívan, játékkal kedvenc hangszerén; valaki koncertlátogatással. Mi, a magunk módján zenei tematikájú virtuális kiállítással. Aktuális témáink a hazai zenei élet utóbbi pár száz évét meghatározó népies műzene, a magyar nóta és a „cigányzene” története, amely sokszor (szinte mindig) felhangzott az urak asztalánál, vidéki vigasságokon vagy városi kerthelyiségek lombjai alatt.

A héten mulatunk, azaz adatbázisunk képei segítségével felidézzük, hogyan vigadtunk az elmúlt évszázadokban – olykor örömben, olykor bánatban. A magyar nóta és a „cigányzene” szinte szinonimák, sőt a legismertebb nótaszerzők és zenészek, virtuózok roma származásúak. Kis magyar zenetörténetünkben vizsgáljuk, hogy hogyan alakult ez a kölcsönhatás? Hogyan vált szórakoztató műfajjá a nóta – a magyar népzenében gyökerezve és a reformkor romantikus nemzeti hevületétől fűtve?

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Mire vigad a magyar? - Zenetörténeti zanza

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.