Mítoszok és legendák, meg egy kis történelem – A második csésze kávé


- 2018. október 30., 1:26

Ezen a héten újabb mártózás következik a kávéfolyamban. Az első csészében volt egy csipet ültetvény, egy leheletnyi pörkölés, némi finom őrlés, végül egy kis forró víz hatására a csészénkbe csöpögő forró ital lágy ízesítéssel, igény szerint. Most pedig a történelem és a legendák világában cikázunk kicsit, felpörögve a kávé élénkítő hatásától.

A kávé felfedezéséhez több legenda is fűződik. Bizonytalan, hogy az első növények hogyan jutottak Etiópiából a közel-keleti régióba, de az vitathatatlan, hogy az iszlám kultúra indította el világhódító útjára ezt a fekete italt.
Egyes kutatók szerint az Ószövetségben Abigél által Dávidnak adott, „száraz fügeként” megjelenő növény a kávémag lehetett. Mások szerint a kávé, a spártaiak „fekete itala”, a trójai háború idejéből való, de Homérosz Odüsszeiájában megjelenő minden bajra feledést hozó „csodaszer” is ez lehetett.
Egy legenda úgy tartja, hogy maga Gábriel arkangyal gyógyította meg vele Mohamed prófétát Allah utasítására, aki ezek után 40 férfi erejével bírt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Mítoszok és legendák, meg egy kis történelem – A második csésze kávé

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.