Motorizáció Pécsett – Varga Gyula kocsigyára


- 2020. június 19., 12:48

Pécs hírnevét nemcsak a Zsolnay kerámiák öregbítették, hanem többek között Varga Gyula kocsigyára is, bár az ő érdemeiről alig hallunk. Legfrissebb válogatásunk elsősorban az autók szerelmeseinek nyújthat élvezetes olvasmányt, ugyanakkor a Varga család fényképei által egy izgalmas korszak is megelevenedik, és természetesen egy család életébe is bepillantást nyerhetünk.

A KSH összesítése szerint 1926-ban már több mint tízezer gépkocsi szerepelt a nyilvántartásban, ezek között voltak teherautók és buszok is. A kezdetekre jellemző, hogy a jól bevált kocsikat modernizálták, így azok tulajdonképpen “motoros hintókként” funkcionáltak. Ami a kocsi szerkezeteket illeti, a gyártók rendszerint csak az alvázat készítették el (a MARTA is ilyen volt) a kocsiszekrényt más cégekre bízták. Magyarországon a kocsigyártók vállalkoztak először karosszériagyártásra.

Hasonló fejlődési minta figyelhető meg a pécsi Varga Gyula kocsigyárban is. A gyár id. Varga Gyula vezetésével 1894-ben indult, a Rákóczi út 45. szám alatt. Az üzem először a hintóival keltett feltűnést, ezeket a környék arisztokratái is szívesen vásárolták, rendszeres üzletfelei voltak: a bakócai Majláthok és a siklósi herceg Benyovszky család is. Mégis, a cég első jelentős sikere, hogy a posta egyik legnagyobb kocsibeszállítója lett. Természetesen nem véletlenül, hiszen a kanyargós, meredek hegyi utakat ismerő Varga tudta, olyan járművet kell terveznie, mely erős, de nem nehéz. A könnyű, karcsúra méretezett, alig kétszáz kilogramm súlyú kocsin a bírák szeme is megakadt. Így készült el több mint száz zöld postakocsi a Magyar Királyi Posta Kincstár megbízásából.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Motorizáció Pécsett – Varga Gyula kocsigyára

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.