Nők munkában


- 2018. április 10., 2:38

Ezen a héten a dolgozó magyar nők, lányok, asszonyok állnak kiállításunk középpontjában. a női munka megítélését a békeidőktől a szocializmusig, a kenyérkereső úrilányoktól a sztahanovista munkásnőkig követhetik nyomon. Tartsanak velünk!

A nemek közti munkamegosztás egyidős az emberiséggel. Női munka vagy férfimunka; ma már tartózkodunk az ilyen sarkos megjegyzésektől. Az biztos, hogy a nők mindig dolgoztak, vagy a földeken, vagy a családi szatócsboltban, és később fizetésért különféle szakmákban. Ha dolgozó nőkről beszélünk – különösen a 19. századtól – elsősorban a középosztályhoz tartozó hölgyek munkába állására gondolunk, a napszámosként dolgozó parasztasszonyokról, vagy a cselédként szolgáló nőkről gyakran megfeledkezünk. Pedig a 19. század második felére a legtöbb nő a mezőgazdaságban dolgozott, igaz idényjelleggel.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Nők munkában

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.