Panel-perspektívák


- 2022. október 17., 10:27

Panelban lakni külön életérzés: a vékony falakon átszűrődő hangok, a jellegzetes linóleumos lépcsőház-szag, a szemétledobó dübörgése, a nyári rekkenő hőség a felmelegedett terekben, illetve a szomszédban készített ételek aromája – mind ismerős lehet. Nem is beszélve arról, hogy a lakótelepi közösség, illetve infrastruktúra – a játszótér, óvoda, iskola vagy akár a kisbolt – mennyire meghatározó eleme volt a panel-létnek.

Aktuális kiállításunkban a panelházak 60 éves történetét vesszük górcső alá az első dunaújvárosi kísérleti épülettől kezdve, a hetvenes évek lakásínségét enyhítő sikertörténeten át, az időközben felmerülő esztétikai aggályokig és élettér-problémákig. 1990-ben a házgyárak megszűntek, azonban a panellakások napjainkban is két millió ember otthonaként funkcionálnak Magyarországon; a legnagyobb – újpesti, újpalotai, békásmegyeri – lakótelepeket pedig egyenként közel 35 ezren lakják. Szinte mindenkinek vannak emlékei a panel-miliőről, akár lakója volt, akár nem – ezt az életérzést is megpróbáljuk megidézni adatbázisunk képeinek segítségével.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Panel-perspektívák

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.