Pécsi villamos


- 2018. október 19., 8:30

105 éve komoly mérföldkő következett be a pécsi tömegközlekedés történetében, ugyanis ezen a napon indult el a város első villamosa, ezzel Pécs lett a 29. város a Monarchiában, ahol létesült villamosközlekedés. Az e heti virtuális múltidézésünkben bemutatjuk a pécsi villamos történetét, egykori útvonalait.

Pécs város lakossága az 1910-es évek elején csaknem elérte az ötvenezer főt. Az egyre növekvő lakosság tömegközlekedésének megoldása érdekében, a város beruházásában 1913. április 12-én kezdődött meg a villamosvasút-hálózat kiépítése. A villamosközlekedés 1913. október 20-án indult. A villamos utoljára 1960. augusztus 31-én csilingelt Pécs szűk utcáin, az akkori városvezetés már nem tartotta korszerűnek a közlekedés ilyen formáját, a villamos közlekedést felszámolták, a síneket felszedették. A villamos átadásának századik évfordulójáról több civil szervezet is megemlékezett, és egy régi budapesti villamos motorkocsit is kiállítottak a Kórház téren, ami jelenleg közösségi térként működik.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Pécsi villamos

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.