Pesti drogériák fénykora


- 2020. november 30., 9:03

Kölni, hölgypor, bajuszpedrő, ez csak néhány népszerű termék, amelyet a pesti lakosok kereshettek a drogériák polcain. A Neruda-család üzlete három nemzedéken át szolgálta a fővárosiak igényeit. Ezen a héten a kereskedelemtörténet egy újabb izgalmas szeletébe, a drogisták világába nyerhetnek bepillantást.

A hazai drogista társadalom úttörőjeként Neruda Nándort szokás említeni, akinek már édesapja is gyógyáru-kereskedő volt. A férfi, a szakmát Prágában tanulta ki. Az Arany méhkashoz címzett üzlete, 1872-ben nyílt meg a Hatvani utcában, ami ma a Kossuth Lajos utca.  Hogy mit lehetett kapni a gyógyfűszer és illatszer üzletében?

Gyógynövények mellett piperetermékeket, például hölgypúdert, bajuszpedrőt, de megtalálhatóak voltak a klasszikus vegyiáruk is, mint a kékítő és a folttisztító termékek. Érdekes, hogy Neruda az Arany méhkashoz nevet adta üzletének, hiszen a méhek hagyományosan a takarékszövetkezetek attribútumához kapcsolódnak.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Pesti drogériák fénykora

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.