Retró lakásbelsők


- 2018. február 26., 12:48

Költözők, lakásvásárlók, felújítók figyelem! A héten Bauer Sándor fotói segítségével különleges kiállításra hívjuk Önöket!
Réka, Erika, Nora, sokaknak csak női nevek a naptárból, de akik éltek már valaha panellakásban, vagy a ’70-es ’80-as évek szülöttei, azoknak igazi kordokumentumok.
Bennünket csak egy kérdés foglalkoztat: miért voltak ilyen felülreprezentáltak a női nevek a szocialista tervezők termékei között?

Lakberendezni jó, különösen, ha saját lakunkban élhetjük ki kreatív energiáinkat. Valaki a svéd áruházláncból válogat, valaki a nagyi szekrénysorának újragondolásával teszi otthonossá a lakását. De a retró bútorok eredeti formáira is biztosan sokan emlékeznek; a ragadós műbőr fotelek vagy a lakkozott szekrénysorok mellett a legendás piros kagyló fotel ma is nagyon dizájnos darab. Az 1970-es 1980-as években tevékenykedő lakberendezők és tervezők számára igazi kihívás lehetett a panellakások belsőtereit új formákkal megtölteni; a végeredmény azonban magáért beszél. A Réka szekrénysor, a Pillangó heverő vagy a 60-as évek sztárja az Erika szék, ma is velünk élő bútordarabok. A héten bútorkiállításra hívjuk Önöket, Bauer Sándor kiállításfotóival.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Retró lakásbelsők

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.