Rippl-Rónai szerelmei


- 2022. február 7., 10:55

Amikor Rippl-Rónai József Párizsban Munkácsi tanítványa, majd segédje lett, modelljeit az utcán vagy kávéházakban találta és kérte fel, hogy üljenek neki. Nem minden modelljével vált szorosabbá a kapcsolata, de 1888-ban Neuillyben a heti vásáron így történt, ekkor látta meg a burgundiai származású Lazarine Baudriont, későbbi feleségét, és ez történt abban a Csengery utcai vendéglőben is, ahol Bányai Elzát, Zorkát megpillantotta. Ezen a héten nem arra keressük a választ, hogyan festett Rippl-Rónai, hanem hogy, hogyan szeretett.

Az 1888-as találkozásuk után hamarosan összeköltöztek, bár Rippl mindenhol feleségeként hivatkozott rá, házasságot csak tíz éves párizsi és hatéves kaposvári együttélés után kötöttek Kaposváron. Lazarine a művésznek nemcsak neje, hanem a művészetében is társa volt, Rippl iparművészeti munkáinak egy részét ő keltette életre.

Megismerkedésük után ínséges párizsi évek következtek, egy időre vidékre is költöztek, Párizs már ekkor sem volt túl kegyes a szinte ismeretlen művészek számára. Néhány év múlva Rippl művészete értő közönségre talált, szaporodó megrendelései pedig végre anyagi biztonságot teremtettek számukra. Telente Budapesten éltek, nyaranta Kaposváron laktak. 1902 tavaszán a művész megvásárolta a Fő utca egyik rózsakerttel szegélyezett parasztházát, ahová magával hozta Lazarine-t is, majd 1908-ban átköltöztek a Róma-villába.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Rippl-Rónai szerelmei

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.