Rómából szeretettel


- 2019. június 28., 3:17

Valaki szerelmesen érkezik, valaki pedig ott esik szerelembe, leginkább Rómába. Hogy mi az örök város titka? Egyszerre lüktető mégis olyan állandó. A levegője olyan lágy és súlyos, az emberre megmagyarázhatatlan éhség tör, hogy megismerje, vagy megkaparintson belőle valamennyit. Sokat mutat magából, mégis milyen keveset ad. Sőt, inkább elvesz, a szívedből egy kis darabot biztosan.

Mi mással kezdené egy lelkes turista a város felfedezését, mint a Colosseummal, vagyis az Amfiteátrum Flaviummal. A ma is használatos nevét Nero több mint 35 méter magas bronzszobráról kapta, amelyet mérete miatt Kolosszusként emlegettek. Bár Nero uralkodásának emlékeit utódai igyekeztek eltörölni, szobrát mégis újrahasznosították. A napistenként ábrázolt császár fejét egyszerűen az épp aktuális uralkodó arcmására cserélték. Az amfiteátrumtól karnyújtásnyira található Forum Romanum amatőr és lelkes régészek paradicsoma. Elsőnek ott van Titus diadalíve, a Curia épülete, vagy a Vesta szüzek háza, és majd félszáz rom, melyeket, nemcsak felsorolni, végigjárni is fáradságos tevékenység.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Rómából szeretettel

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.