Rózsadombi séta


- 2021. február 15., 12:11

Rózsadombinak lenni talán még ma is a gazdagság szinonimája. Persze volt idő, amikor nem luxusvillák, hanem szőlőskertek határozták meg ennek a budai környéknek az arculatát. Aztán jött a filoxéra, és a birtokosok, kovácsok helyét a nyaralni vágyó polgárok vették át. Ezen a héten egy rózsadombi sétára hívjuk önöket.

A budai városrészek varázslatos atmoszférája ma is lenyűgöző, nézzük Vízivárosból, vagy a Tabánból, de a kiterjedésük sokszor csalóka, és ez Rózsadombra is igaz. Bár a negyed csupán a II. kerület egy kis szelete, amit hivatalosan a Bimbó út, az Alsó Törökvészi út, a Vérhalom utca, a Veronika utca és a Zivatar utca határol. Tágabb értelemben azonban a Margit híd budai hídfőjétől felfelé induló lakóövezetre használják a Rózsadomb kifejezést, a határos negyedeket is beleértve.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Rózsadombi séta

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.