Szabadság tér


- 2021. november 15., 2:40

A Szabadság tér ikonikus budapesti helyszín, elnevezése az 1848-1849-es szabadságharcnak állít emléket. A hely azonban sokáig inkább egy elnyomást szimbolizáló épületről, a magyar Bastille-ról, vagyis az Újépületről volt ismert. A tér mai arculata csak annak elbontása után alakult ki, így lett a rossz emlékű színhelyből a nemzeti függetlenség és szabadság eszmeiségének emlékhelye. Legfrissebb válogatásunkban a helyszín későbbi változásait követhetik nyomon.

Az Újépület építésére – mely nagyjából a mai Szabadság tér helyén állt – II. József adott utasítást, amelynek terveit a korszak neves építésze, Isidore Canevale bécsi építész készítette. Hogy milyen funkciót volt hivatott betölteni az épület, az kezdetben a lakosság számára sem volt egyértelmű, mivel ezt az információt nem közölték senkivel. Állítólag II. József először egy közkórház építésével kívánta javítani Buda és Pest egészségügyi ellátottságát, mivel országjárása során úgy találta, hogy kórházak rettenetes állapotban vannak.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Szabadság tér

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.