Sztahanov hamis pártlegendája és a sztahanovizmus valódi eredete


- 2019. május 28., 2:25

Habár manapság néha már csak viccnek tűnik, de a sztahanovizmus egykor valóban létezett, és Sztahanov legendájának is van valóságalapja, igaz, a fiatal bányász története, akit egyszer csak úgy megszáll a szocialista munkamorál szelleme, hogy egy éjszaka alatt 95 tonnával több szenet termel ki, mint amit a norma előírt, nem igazán hangzik életszerűnek. Mikor kiderül, hogy nem egyedül csinálta és az alacsony képzettsége ellenére még azt is megengedték neki, hogy a bányászati munkafolyamatot is átszervezze, a történet még meseszerűbbé válik. Honnan ered a sztahanovizmus és kik voltak a leghíresebb magyar sztahanovisták? E heti kiállításunkban többek közt ezekre a kérdéseket keressük a választ.

A sztahanovizmus kulturális-történeti eredetének feltérképezéséhez az ipari forradalom koráig kell visszatekintenünk. A felszínre került információk, elemzések, tények és a párttitkári nyilatkozatok alapján valószínű, hogy az esemény, amely során Sztahanov az anekdoták szerinti legendás teljesítményét produkálta, a szovjet kommunista párt előre megtervezett, alaposan átgondolt akciója volt, amelynek valódi célja a nyugati világ termelésszervezési elveinek meghonosítása, és a termelékenység fokozása volt.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Sztahanov hamis pártlegendája és a sztahanovizmus valódi eredete

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.