Téli lakomák és tradíciók


- 2022. december 12., 9:33

Napjainkban természetes, hogy télen minden élelmiszerhez hozzájutunk, bár mindig is a legjobb döntés az idénynek megfelelő összetevőkből ételeket készíteni. Száz éve, főként a falvakban viszont az alapanyagok jóval kisebb választékban álltak rendelkezésre, és a kamra feltöltése is nagyobb előrelátást és erőfeszítést igényelt, illetve a vallás és a néphit is befolyásolta a fogyasztási szokásokat. A héten kiállításunk témája a népi táplálkozás kulturális vetülete télvíz idején, kitekintve a karácsonyi ünnepkör étkezéssel kapcsolatos hagyományaira – színesítve néhány recepttel adatbázisunk gyűjteményéből.

A héten a népi táplálkozáskultúra téli repertoárját vesszük górcső alá. A hideg időszak, az ünnepi és vallási szokások behatárolták a táplálkozási lehetőségeket, illetve ezek kapcsán kiemelt jelentősége volt az ételeknek mint mágikus tárgyaknak, az evés rituáléjának és a hozzá kapcsolódó hiedelmeknek. Írásunkból kiderül az is, hogy a napjainkban hagyományos karácsonyi ételek (halászlé, töltött káposzta, diós-mákos bejgli) előzményei milyen formában kerültek elődeink asztalára.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Téli lakomák és tradíciók

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.