Tisztálkodj okosan – Időutazás higiéniában I.


- 2018. november 13., 12:20

„Mostál kezet?” – gyermekkorunk ismerős anyai intése sokszor felnőttként is eszünkbe jut az étkezések előtt, főleg, ha immár szülőként adjuk tovább e bölcsességet. Az elmúlt néhány évtizedben már senki sem vitatja a személyes higiénia fontosságát: a tisztálkodás alapvetően a testkultúra része, amelyhez a test és a ruházat tisztán tartása egyaránt hozzátartozik. E heti virtuális kiállításunk bemutatja, hogyan változtak az igények és a lehetőségek azokban az időkben, amikor még nem tartozott minden lakáshoz fürdőszoba.

A legkorábbi régészeti leletek szerint már a mezopotámiai Uruk városában is működtek közfürdők. A mezopotámiai, egyiptomi és krétai civilizációkkal egyidőben a Harappai civilizáció (i.e. 2600) településeiről olyan meglepő leletek kerültek elő, amelyek a személyes higiénia magas fokáról tanúskodnak. A tehetősebbek házaiban meleg vizes fürdőszoba volt, és a szennyvíz megfelelő elvezetéséről is gondoskodtak. Hazánk területén a legrégebbi tisztálkodással kapcsolatos emlékek a Római Birodalom virágzó fürdőkultúrájába engednek bepillantást. Elmondható, hogy minden társadalmi rétegre jellemző volt a testápolás és tisztaság iránti igény.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Tisztálkodj okosan – Időutazás higiéniában I.

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.