Torony iránt


- 2018. december 22., 2:42

A torony, akár a mondatvégi felkiáltójel, lezár, de hangsúlyoz is. Építészetileg funkcionális elem, szakrális értelemben, az ég és föld összeköttetését biztosító forma. Egy torony mindig irányjelző, figyelemfelkeltő legyen egy templom éke, víztározó, vagy rádióhullámokat továbbító adótorony. Ezen a héten a tornyoké a főszerep.

A kis alapterületű, magas épület a létrához hasonlóan összeköttetést biztosít ég és a föld között. A torony emellett a büszkeség, a hatalom, az átlag fölé emelkedés meglehetősen evidens szimbóluma is. De a templom és a szentély mellett a torony a földitől az isteni felé való emelkedés fokozatait is jelöli. A templomtornyok gyakorlati jelentősége talán csekély, ugyanakkor roppant jellemző, hiszen egy torony szinte uralkodik a tájon.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Torony iránt

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.