Tudod mi a zserbó? A Vörösmarty leánykori neve


- 2018. május 22., 12:09

Zserbót a Gerbeaud-ból! Bár tagadhatatlan, hogy a Gerbeaud legenda 160 éve kezdődött még Kugler Henrikkel, akinek neve később ugyanúgy köznevesült, mint a legtöbb híressé vált sütemény megálmodójának neve, gondoljunk a dobostorta megálmodójára Dobos C. Józsefre. Ezen a héten arra keressük a választ, hogy melyik volt előbb, a diós lekváros finomság vagy a cukrászda.

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni.

Hogy József Attila kuglere tulajdonképpen minyon volt-e, vagy egyéb cukrásztermék, azt nem tudjuk biztosan, de az biztos, hogy Kugler Henrik igazi cukrászdinasztiából származott, már apja és nagyapja is cukrász volt. Hosszas tanulmányi körútja után 1858-ban vette át édesapja boltját, az akkori József nádor téren álló vendéglátóhely már ebben az időszakban népszerű volt, a pesti vendégek kiváló teasüteményekkel, fagylaltokkal, jegeskávékkal, bonbonokkal és a már emlegetett minyonokkal édesíthették meg mindennapjaikat.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Tudod mi a zserbó? A Vörösmarty leánykori neve

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.