Tündérek Zugligetben – Révész Margit gyermekszanatóriuma


- 2021. december 3., 12:04

Révész Margit az orvosi szakma úttörője volt, olyan időszakban választotta hivatásául ezt a pályát, amikor a nők számára még nem volt kikövezve az út. A gyermekpszichológus doktornő 1911-ben megalapította gyógypedagógiai szanatóriumát, egy bentlakásos intézményt a zugligeti erdőben. Írásunk Révész doktornő életét és a gyermekszanatórium – ahogy akkor nevezték –, a Szani történetét veszi górcső alá.

Révész Margit a magyar gyógypedagógia fontos személyisége volt. Az általa létrehozott gyermekszanatórium közel négy évtizeden át fogadta a pszichés, szellemi és testi gyengeségtől szenvedő gyermekeket, akiknek iskolai oktatásáról is gondoskodott. A terápia része volt a sok mozgás, a testedzés és természetesen a játék – a hatholdas park erre bőven adott lehetőséget. A korabeli fotók tanúsága szerint a kis betegek számos jelmezes előadásban szerepeltek, és az ekkor még különlegességnek számító játszótéren is kikapcsolódhattak. Írásunkat a Fortepan gyűjteményéből származó különleges atmoszférájú fotókkal illusztráltuk.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Tündérek Zugligetben – Révész Margit gyermekszanatóriuma

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.