Ükanyáink „kisbubái” – csecsemőgondozás régen


- 2022. január 17., 2:28

Ha gyermek érkezik a családba, a fészekrakó ösztön és a fogyasztói magatartás kombinációjából adódóan a szülők, nagyszülők – sokszor túlzottan – vásárolni kezdenek. Nem is olyan régen azonban még csak a legszükségesebb holmikat szerezték be a családok: a bölcsőt és a ruhákat – utóbbiak elkészítése az anya teendője volt, amíg a gyermek meg nem született. Az eszközök funkciója általában az volt, hogy amíg a felnőttek végezték a ház körüli munkát, a kicsik lehetőleg legyenek helyhez kötve és ne tegyenek kárt magukban. Ma már ez nem preferencia, hiszen a szülők az első hónapokban, években maximális figyelmet szentelhetnek a dednek. Kiállításunkból kiderül, hogy anno milyen tárgyak segítették a kisgyermekes létet.

Napjainkban a külön iparággá alakult csecsemőgondozási eszközök megkönnyítik (vagy olykor megnehezítik) a szülők életét. Pár évtizeddel, évszázaddal ezelőtt azonban ezeknek töredéke állt csak rendelkezésre. A sok esetben gyermeknek sem komfortos és veszélyeket rejtő tárgyakat leváltották a kicsik számára biztonságos és kényelmes eszközök, sőt ma már rengeteg a felesleges holmi. Kiállításunkban taglaljuk a legfőbb csecsemő- és kisgyermekgondozást segítő felszereléseket – többek között a bölcsőt, az ülcsiket, a járókát, az etetőpalackot – a magyar népi kultúrában és történelemben.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Ükanyáink „kisbubái” – csecsemőgondozás régen

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.