Unatkozik? Kösse le magát!


- 2020. április 3., 2:11

A kötés, a horgolás, vagy bármely kézimunka nemcsak kiváló szabadidős tevékenység, de olyan hatással van az agyunkra, mint testünkre a jóga. Az ismétlődő mozdulatsorok teljesen ellazítanak, szinte meditatív állapotot idéznek elő. Persze nemcsak élettani hatása miatt érdekes, a kötésmintáknak például hosszú múltra visszatekintő kapcsolata van a kémkedéssel.

Manapság a gépi kötött áruk térhódításával a kötés sokat vesztett népszerűségéből, persze ehhez azért hozzájárult a gépesítés elterjedése mellett, roppant időigényes mivolta is. Tudják, milyen sokáig készül egy kötött pulóver? Bizony, sok szabadidő és még több türelem kell hozzá. Ha gyors sikerélményre vágyunk – ez a karanténban eltöltött napjainkban igen fontos szempont –, kezdjük a horgolással.
Horgoljunk, vagy kössünk terítőt, labdát, vagy állatfigurákat, az biztos, hogy ténykedésünk javítja koncentrációs képességeinket. Sőt, állítólag a dohányzásról való leszokásban is segít, de ne gondoljuk túl: ha elfoglaltak az ujjaink, nincs mivel rágyújtanunk.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Unatkozik? Kösse le magát!

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.