Van, ami már sosem lesz a régi: társas érintkezéseink a kézfogástól a csókig


- 2021. január 5., 7:04

Hol van már a brezsnyevi csók, a Brezsnyev-tripla, vagyis a két arcra adott puszi, és a szájra adott csók? Napjaink legfontosabb szabálya a társas érintkezéseink tekintetében, hogy kerüljük a megszokott üdvözlési formákat, így a kézfogást és a puszit. Persze ettől még nem kell, hogy udvariatlanok legyünk, egyszerűen csak másképp üdvözöljük rég látott ismerőseinket. A héten egy kis illemtani kitérőt teszünk.

A köszönéshez a verbális megnyilvánuláson kívül gesztusok is tartoznak, ott a kézfogás, a felállás (asztaltól) vagy a fejbiccentés. A kézcsók napjainkban eltűnőben van, de a kalapemelés hagyománya szinte teljesen eltűnt a kalapokkal együtt.

A kézfogás eredetileg csak férfiak között dívott, barátságos gesztusként, hiszen a fegyvertelenséget szimbolizálta. A középkorban a csókkal üdvözlés a tomboló járványok miatt sosem vált népszerű gesztussá. A meghajlás ugyanakkor nemcsak a Európában volt elterjedt udvariassági forma, gondoljunk Kínára vagy Japánra. Nálunk a könnyű meghajlás rendszerint a nők, az idősebbek, a rangban magasabbak felé történik, főként első találkozáskor. Érdekes, a pejoratív jelentéstartalommal bővülő kifejezésünk a hajbók, amely feltehetően a hajol és bókol igék szóvegyülésének terméke.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Van, ami már sosem lesz a régi: társas érintkezéseink a kézfogástól a csókig

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.