Veszprém, ahol mindig zenél valami – vagy a harangok, vagy a szél


- 2021. november 29., 10:17

Veszprém a királynék városaként ismert, de emellett a szelek városa jelzőt is magáénak tudhatja, hiszen a Bakonyból érkező viharos széllökések igen gyakran borzolják az itt élők kedélyeit. Legfrissebb válogatásunkban a település rövid története mellett a város e hangzatos jellemzéseinek magyarázatát is sorra vesszük, ikonikus tornya kapcsán pedig a város tűzvédelme is megelevenedik.

A királynék városa a legmagasabban fekvő megyeszékhelyünk, maga a város a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el. Az államalapítás óta egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Neve a szláv bezprem szóból ered, ami a nyelvészek szerint „egyenetlent”, „dimbes-dombost” jelent, de elterjedt nézet a személynévi eredet, állítólag I. István unokaöccséről, Bezprym lengyel fejedelem nevéből származik a település elnevezése.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Veszprém, ahol mindig zenél valami – vagy a harangok, vagy a szél

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.