Wekerletelep, a varázslatos kertváros


- 2021. augusztus 2., 10:01

Wekerletelep varázsa a kertvárosi hangulatnak és az itt található népi szecessziós stílusú épületeknek is köszönhető. Eredeti nevére, a Kispesti Állami Munkástelepre kevesen emlékeznek, már első lakói is csak Wekerletelepként hivatkoztak rá, a hálás lakosság így emlékezett meg a telep sorsát szívén viselő miniszterről, Wekerle Sándorról. A lakónegyed jelentősége, hogy itt valósult meg az Angliából induló kertváros-építési mozgalom elvrendszere. Sőt a központilag tervezett és felépített európai kertvárosok egyik legnagyobb méretű és legjobban sikerült példája lett. Ezen a héten a Wekerle története elevenedik meg.

Az urbanizálódó Budapest lakosságszáma az 1900-as évekre ugrásszerűen megnőtt, azonban a város nem tudott megfelelő számú és minőségű otthont biztosítani a munka reményében ideköltözők számára, a lakosság fele vagy egyszobás lakásban élt, vagy ágyrajáró volt. Persze leginkább a munkások és a kis keresetű állami alkalmazottak lakásigényei vártak megoldásra. 1908-ban Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezésére az állam megvásárolt egy eladó birtokot Kispesten, hogy ott munkástelepet hozzanak létre.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Wekerletelep, a varázslatos kertváros

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.