Speciális közfoglalkoztatási program


2017. május 12. 11:09

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye 11 közfoglalkoztatója átlagosan 280 fő közfoglalkoztatásával megvalósuló speciális közfoglalkoztatási program indítását kezdeményezte.

Ennek nyomán a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016-ban megvizsgálta a foglalkoztatásba mentális, szociális vagy egészségügyi okokból be nem vonható álláskeresők személyi körét, valamint a számukra nyújtható, személyre szabott szociális, egészségügyi és munkaerő-piaci szolgáltatások és felzárkózást elősegítő képzések nyújtásának lehetőségét.
A felmérés eredményeképp indult el a Belügyminisztérium speciális közfoglalkoztatási programja, melyben a közfoglalkoztatottak a mentális, szociális és egészségügyi állapotukhoz igazított, könnyített munkavégzésben vehetnek részt. Ezen felül a közfoglalkoztatási jogviszony időtartama alatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma személyre szabott szociális és egészségügyi szolgáltatásokat, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci szolgáltatásokat biztosít számukra.

A Kormány az egyes munkaerő-piaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozatában felhívta a belügyminisztert, hogy 2017-ben is folytassa a mentális, szociális vagy egészségi okból foglalkoztatásba be nem vonható álláskeresők foglalkoztathatóságának növelését szolgáló speciális közfoglalkoztatási programot, és a nemzetgazdasági miniszterrel együtt biztosítsa az ehhez szükséges forrást. A Kormány ezzel egyidejűleg felhívta a nemzetgazdasági minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy a speciális közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó munkaerő-piaci-, valamint szociális és egészségügyi szolgáltatásokat biztosítsák a bevonásra kerülő közfoglalkoztatottak számára, az ehhez szükséges forrás pedig a Start-munkaprogram előirányzatból kerüljön átadásra az érintett tárcák számára.

A speciális közfoglalkoztatási pilot program 2017. április 01- 2017. augusztus 31. között 10 helyszínen (Komló, Arló, Felsőzsolca, Ózd, Sárospatak, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Piricse, Tiszaszentmárton, Tornyospálca) valósul meg. A közfoglalkoztatási pontok kialakításával az egyes helyszíneken jellemzően az alábbi tevékenységeket végzik a programba bevont közfoglalkoztatottak: faanyagok megmunkálása, vesszőseprű és rongyszőnyeg készítése, irattartó tasakok, papírdossziék és dobozok hajtogatása, papír brikett és fa kerti szegély összeállítása és gyártása, drótfonás, sporthálók készítése, virágláda, kerti székek, madárodú készítése, illetve textil alapanyagú termékek szabása, varrása (függöny, munkakötény, ülőpárna).

Közfoglalkoztatással kapcsolatos információ

Kérjük, hogy közfoglalkozatással kapcsolatos kérdéseikkel közvetlenül a munkáltatókat, további információkért pedig a közfoglalkoztási portált keressék fel.

Közfoglalkoztatás

A Forum Hungaricum a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon

2017. szeptember 25. 12:00

2017. szeptember 22-23-án zajlott a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás a Vajdahunyad várában. Az eseményen a 130 kiállító között a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. standja is megtalálható volt. Idén partnerünket, a Diafilmtörténeti Gyűjteményt állítottuk fókuszba.

„Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért” országos program

2017. május 12. 11:10

A „Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért” program három városban kísérleti jelleggel indult el. A modellprogramban a skype és internet nyújtotta lehetőségekre, az okostelefon és a vészjelző karperec használatára tanították meg a programba bevont idős embereket.

Speciális közfoglalkoztatási program

2017. május 12. 11:09

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye 11 közfoglalkoztatója átlagosan 280 fő közfoglalkoztatásával megvalósuló speciális közfoglalkoztatási program indítását kezdeményezte.