100 esztendős a Hadtörténeti!

100 esztendős a Hadtörténeti!

- 2018. november 14. 9:50

Filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, múzeumi kincskereső játékkal, megnyitott térképtárral, könyvtárral és más programokkal várja a látogatókat szombaton a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum az intézmény fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

A hadtörténeti múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szombaton a nyitvatartási időben – 9.00 és 19.00 óra között – az összes kiállítás, valamint a fegyvertár is ingyenesen tekinthető meg. A kedvezményes hadtörténeti könyvárusítás mellett a gyerekeket a szokásos játékkatona-festéssel, kézműves foglalkozásokkal, valamint hadtörténelmi totóval és múzeumi kincskeresővel várják a szervezők. A születésnapi rendezvényen az intézmény többi része is bemutatkozik. Megnyitja kapuit a térképtár és a könyvtár, ahová 11.00, 13.00 és 15.00 órakor csoportvezetéssel juthatnak be az érdeklődők.

A múzeum előtti zászló szoborhuszárokkal (KATAMAFOTÓ Művészeti Kft. CC BY-NC-ND)

A Hadtörténelmi Levéltár munkatársai a múzeum első világháborús kiállításának utolsó termében állnak a látogatók rendelkezésre. Itt először lesz lehetőség arra, hogy az érdeklődők a Magyar katona áldozatvállalása a Nagy Háborúban program keretében elkészült, 1 560 614 adatot tartalmazó veszteségi adatbázisban kutathassanak, az 1914-1918 között eltűnt, megsebesült és hadifogságba esett katonaősök után. A múzeum második világháborús kiállításában pedig az intézmény hadisírgondozó tevékenységével ismerkedhetnek meg a látogatók. A születésnaphoz kapcsolódóan este kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

(mti)

Borító: Vágó Pál híres festménye is itt van kiállítva (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény CC BY-NC-ND)