100 év vagány az Urániában

100 év vagány az Urániában

- 2021. december 1. 10:41

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban kedden este tartották a 100 év vagány, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) első évszázadáról szóló egész estés film díszbemutatóját, amelyen a jelenlévők vastapssal ismerték el az alkotást

A vetítést megtisztelte jelenlétével Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, aki köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy bár a magyar birkózás százéves fennállását ünnepli az idén, a magyarok génjeiben és a vérében már évezredek óta benne van a birkózás. Emlékeztetett rá, hogy az ünnepségsorozat már tavasszal elindult, és a csúcspontját az jelentette, hogy a tokiói olimpián a Lőrincz testvérek egy arany- és egy ezüstérmet nyertek. Végezetül még sikeresebb következő száz esztendőt kívánt a magyar szövetségnek, mint amilyen az első száz éve volt.

Edzés egy leventeotthon udvarán (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Bacsa Péter, az MBSZ szakmai alelnöke felidézte, hogy a szövetség idén egész éves eseménysorozattal ünnepli jubileumát, alapításának századik évfordulóját. Emlékeztetett rá, hogy március 16-án, a pandémia szorításában, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) szűk körű ünnepség zajlott Nenad Lalovic részvételével, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke pedig a Parlamentben napirend utáni parlamenti felszólalásában méltatta a jubileumot. Hozzátette: az egyik leglátványosabb rendezvény az MBSZ 100 gála volt június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, ugyancsak a KIMBA-ban. Bacsa Péter kiemelte: a centenáriumi év legnagyobb ünnepsége mindazonáltal mintegy kilencezer kilométerre innen zajlott: Lőrincz Tamás révén ugyanis Tokióban megszületett a magyar birkózás huszadik ötkarikás diadala.

Egy birkózó, Poór Ferenc érmeivel az 1910-es évekből (Városi Képtár- Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A 100 év vagány című, több mint kétórás filmben a sportág jelenlegi szereplői, legendái, edzői, versenyzői, szakújságírói segítségével, valamint korabeli bejátszásokon, illetve az MTVA archívumának felvételein és fotókon keresztül ad átfogó képet a magyar birkózásról, annak történetéről, sikereiről, nehézségeiről és szépségeiről.  Az interjúk szerkesztett formában december 6-tól folyamatosan kerülnek fel az MBSZ youtube csatornájára, a filmet pedig többször is műsorára tűzi az M4 Sport csatorna, először december 30-án vetítik. A bemutató előtt a 100 éves a magyar birkózás emlékérmet vehetett át Nenad Lalovic, valamint Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, továbbá Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

(mti)

Borító: Területi bajnokság birkózói a negyvenes évekből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)