100 éve kötött ki Kínában a kiváló magyar építész

100 éve kötött ki Kínában a kiváló magyar építész

- 2018. április 6. 8:08

Hudec László-emlékévet hirdetett a Magyar Építőművészek Szövetsége és az Emberi Méltóság Tanácsa a 125 éve született és hatvan éve elhunyt kiváló építész tiszteletére.

Az emlékév célja a hazánkban kevésbé ismert, de Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszó építész életművének bemutatása, a kínai-magyar kapcsolatok megerősítése és a szlovák-magyar közös történelmi múlt megismertetése, közölte a MÉSZ az MTI-vel. Az apropót az építész születésének 125. és halálának 60. évfordulója mellett az adja, hogy Hudec 25 évesen, szökött hadifogolyként éppen száz éve érkezett Kínába. Az emlékév tisztelgés az építész életműve előtt kiállításokkal, tudományos konferenciákkal, Hudec László életművet film fogja bemutatni, honlap indul és emlékbélyeget is kibocsájtanak. Márciusban emlékszobát avattak Hudec László tiszteletére az általa tervezett sanghaji Dahua Hotel épületében a BudapestFEST magyar kulturális fesztivál keretében.

Monográfia is van róla Az építészet mesterei sorozatban (MaNDA)
Monográfia is van róla Az építészet mesterei sorozatban (MODEM CC BY-NC-ND)

Hugyecz László Besztercebányán született 1893-ban. Tanulmányait a budapesti Műegyetemen végezte, majd az orosz fronton harcolt az első világháborúban. A szibériai hadifogságból megszökve Sanghajban talált otthonra, 1918-tól egy amerikai tervező cégnek dolgozott, majd 1925-ben megalapította saját vállalkozását. Nevét a könnyebb kiejthetőség érdekében, nagyapja után, ettől kezdve már Hudecként használta. Az 1920-as, 1930-as években több mint száz épületet tervezett Sanghajban, egyebek között a Park Hotelt, amely az 1980-as évekig Kelet-Ázsia legmagasabb épülete volt, és Sanghaj egyik jelképe lett, vagy az art déco építészet egyik gyöngyszemét, a Zöld házat, amely a város első aranykorának egyik szimbólumává vált. Két évvel ezelőtt a Sanghaji Városi Turisztikai Hivatal Hudec Lászlót egyedüli külföldiként a 99 legmeghatározóbb sanghaji “klasszikus” közé választotta, csakúgy mint az építész által tervezett Park Hotelt.

(mti)

Borító: Wikipédia