100 fotó rajzolja fel a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működését

100 fotó rajzolja fel a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működését

- 2020. október 22. 8:17

Székely Aladár, a 20. század elejének nagyhatású portréfényképésze életét és munkásságát bemutató kiállítás látható mától a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A 150 éve született Székely Aladár 1899-ben nyitott műtermet Budapesten. A régi ízléssel szakító, minden újításra kész fényképésznek írók és művészek (köztük Ady és barátai, a Nyolcak festői és a Nemzeti Színház művészei) is gyakori vendégei voltak. Küldetésének tekintette, hogy portréfotográfiáin a művészek vonásait, egyéniségét megragadja, a jövőnek megőrizze, derül ki a múzeum közleményéből.

Ezt még Bleyer Aladárként fényképezte Gyulán (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Az évfordulós kiállítás arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka kisebb műhelytitkaiba. Emellett a közlemény szerint több mint 100 fotó segítségével rajzolja fel a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének történetét. A közlemény kitér arra is: a Székely-hagyaték 1977-ben került a PIM gyűjteményébe. Az Új vizeken. Írók és művészek Székely Aladár műtermében című kiállítás január végéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

(mti)

Borító: Aztán fotózhatta a kormányzó feleségét is (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)