100 kiállítással vár a Magyar Festészet Napja

100 kiállítással vár a Magyar Festészet Napja

- 2022. október 4. 7:57

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket országszerte és a határon túl a 20. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozat alkalmával november közepéig; az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Szolnokon.

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. Az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatának célja, hogy felhívják a figyelmet a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, értékeire, hangzott el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján. Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője elmondta: a rendezvény keretében több mint 40 településen mintegy 150 esemény zajlik országszerte és a határon túl is.

A programsorozat keretében a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak Arcanum címmel nyílt kiállítása a budapesti Lónyay-Hatvany Villában hétfőn. Az idei rendezvénysorozattal a Magyar Festészet Napja alapítójára, a közelmúltban elhunyt Bráda Tiborra emlékeznek, az idei kiállításokat neki ajánlják.

(mti)

Borító: Bráda Tibor: Tavaszünnep (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)