11 millió forint egy Wagner-levélért

11 millió forint egy Wagner-levélért

- 2018. április 25. 9:07

A zsidó szellemiség modern kultúrára gyakorolt roncsoló hatására figyelmeztet Richard Wagner német zeneszerző egy 1869-ben kelt levelében, amelyet 42 ezer dollárért (10,7 millió forint) árvereztek el Izraelben.

A 19. század grandiózus nacionalista munkáit jegyző, antiszemita, nőgyűlölő és a náci ideológiát, a fajelméletet megelőlegező német komponista Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője volt. Az árverésre bocsátott, kézzel írt levél 1869. április 25-én kelt, s azt a német zeneszerző Édouard Schure francia filozófushoz címezte. Wagner azt írta benne, hogy a zsidók asszimilációja a francia társadalomban megakadályozza a zsidó szellem modern kultúrára tett roncsoló befolyásának a felismerését, és hozzátette, hogy a franciák nagyon keveset tudnak a zsidókról. 1850-ben Wagner álnéven egy hírhedt antiszemita pamfletet is publikált a Judaizmus a zenében címmel, amelyben a zsidókat gyalázta. Ezt 1869-ben újra kiadták, ekkor már Wagner neve alatt.

A zeneszerző portréja egy kiadványon (MaNDA)
A zeneszerző portréja egy kiadványon (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet CC BY-NC-ND)

Meron Eren, a Kedem aukciósház alapítója és tulajdonosa azt mondta, hogy első alkalommal foglalkozik Wagnerhez köthető tárggyal. Wagner szerinte forogna a sírjában, ha tudná, hogy egy szakállas zsidó húz hasznot a leveléből Jeruzsálemben. Az aukciósház vezetője elismerte, hogy problémát jelent számukra egy antiszemita levél áruba bocsátása Izraelben, de szerinte a dokumentum érdekelheti azokat a magángyűjtőket és múzeumokat, amelyek a holokauszt és a zsidógyűlölet témájára összpontosítanak. A vásárló kilétét nem fedték fel. Eren szerint a levél egy izraeli gyűjtőtől származik, aki valószínűleg egy európai árverésen vásárolta azt 10 vagy 20 évvel ezelőtt. Noha törvény nem tiltja, Izraelben nem adják elő Richard Wagner műveit, mert a zenekarok tartanak a tiltakozástól, amely a múltban már többször is kísérte a hasonló előadásokat. Ugyanakkor olyanok is vannak Izraelben, akik megpróbálják megtörni a Wagnert körülvevő tabut, és népszerűsítik zenéjét, köztük Jonathan Livni ügyvéd, az Izraeli Wagner Társaság vezetője. Szerinte az izraeliek kedvelik az olyan német termékeket, mint a Volkswagen és a Mercedes autók, Németországban készülnek az izraeli vonatok és a tengeralattjárók, de közben továbbra is bojkottálják Wagnert.

(mti)

Borító: A Tannhäuser kottája (Kodály Filharmónia Debrecen CC BY-NC-ND)