1200 formabontó mű költözik Drezdába

1200 formabontó mű költözik Drezdába

- 2018. március 10. 9:49

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magán műgyűjteményét, a mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Nancy Spero, William Kentridge és Sigmar Polke műveiből álló, jelenleg Berlinben lévő és csak részletekben, időszaki kiállításokon látható Hoffmann-gyűjteményt.

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók főleg formabontók alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, a kelet-európai művészekre helyezve a hangsúlyt. A gyűjtemény festményekből, szobrokból, fotókból, rajzokból, installációkból, film- és videoművészeti alkotásokból áll. Több mű is található benne például Nancy Spero War (Háború) című sorozatából, amelyet a vietnami háború hatása alatt készített.

A drezdai Zwinger, az egyik legnagyobb gyűjtemény ragyogása (MaNDA)
A drezdai Zwinger, az egyik legnagyobb gyűjtemény ragyogása (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az adományozást pénteken jelentette be Erika Hoffmann, a 79 éves mecénás és Marion Ackermann, a 14 Elba-parti közgyűjteményt magába foglaló Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója. A nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a Spree mellől a drezdai múzeumokba.

(mti)

Borító: Egy darab Nancy Spero War sorozatából (Wikipédia)