1329-1330 telén kivágott tölgy a tetőszerkezetben!

1329-1330 telén kivágott tölgy a tetőszerkezetben!

- 2022. november 25. 9:00

Erdély vélhetően legrégibb máig fennmaradt tetőszerkezetét azonosította a kalotaszegi Magyarvista református templomában a Teleki László Alapítvány.

A felfedezésről budapesti sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek, akik közül néhányan interneten jelentkeztek be Magyarvistáról. A 13. század végén épült templomban a budapesti Teleki László Alapítvány a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében végeztetett dendrokronológiai vizsgálatokat. A fák évgyűrűinek vizsgálatán alapuló kormeghatározási módszerrel állapították meg, hogy a templomhajó egykori famennyezete és tetőszerkezete, valamint az azokat alátámasztó oszlop és mestergerenda 1330-ban épült. A műemékvédők jelenlegi ismeretei szerint a magyarvistai Erdély máig fennmaradt legrégibb tető-, illetve födémszerkezete.

A Kolozsvártól 14 kilométerre fekvő település templomában 2022 őszén végezte a dendrokronológiai vizsgálatokat a csíkszeredai Anno Domini Dendrolab csapata. A vizsgálat és az azt követő laboratóriumi elemzés során bebizonyosodott, hogy a templomhajóban hosszában, középen futó mestergerenda, és az azt alátámasztó faragott oszlop 14. századi, mégpedig az 1320-30-as évek fordulójáról származik. Az egyik gerendáról megállapították, hogy 1329-1330 telén kivágott tölgyfából készült. Mivel olyan gerenda korát sikerült pontosan meghatározni, amelynek a falba ékelődő végét azzal a vakolattal vakolták be, amelyikre a falképek is kerültek, megállapítható, hogy a falfestmények nem lehetnek 1330-nál korábbiak.

A magyarvistai templombelső (mti)

A felfedezés a magyarvistaihoz hasonló falképek kormaghatározásában is kiemelkedő jelentőségű. A Krónika.ro portálon megszólaltatott Kiss Lóránd falképrestaurátor elmondta, ez olyan mint amikor sötétben tapogatóznak, és egyszer csak valaki felgyújtja a villanyt. A sajtóeseményen Perényi Lóránt, az Építési és Beruházási Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a magyar kormány fontosnak tartja határon túli épített örökség védelmét, és a továbbiakban is folytatni kívánja a határon túli magyar műemlékek védelmére létrehozott Rómer Flóris-tervet.

(mti)

Borító: A legrégibb tetőszerkezet (mti)