140 millióig ment fel Perlrott Csaba önarcképe

140 millióig ment fel Perlrott Csaba önarcképe

- 2018. december 18. 9:56

Perlrott Csaba Vilmos Önarckép szoborral című festményének 140 millió forintos eladási ára megdöntötte az eddigi életműrekordot a Kieselbach Galéria téli árverésén, amelyen magas áron kelt el a Franciaországban élő Reigl Judit egyik festménye is hétfő este Budapesten.

Perlrott Csaba Vilmos Önarckép szoborral című festményére 60 millió forinttól indult a licitálás, majd több ajánlat érkezése után a festmény árát 140 millió forintnál ütötték le. Ez az összeg megdöntötte Perlrott eddigi magyarországi életműrekordját, hangsúlyozta Kieselbach Tamás galériavezető a hétfő esti aukció után. A rekordösszeget elért kép a magyar modernizmus és a magyar fauve festészet egyik kiemelkedő alkotásának számít, mondta, hozzátéve: magas áron, 28 millió forintért cserélt gazdát a festő Budapest látképe a Lánchíddal című alkotása is.

A 140 millióért elkelt kép (kieselbach.hu)

Kiemelte, hogy az aukció másik érdekessége volt a Franciaországban élő világhírű magyar festőművész, Reigl Judit 1956-ban készült Robbanás című alkotása, amely Franciaországból tért vissza Magyarországra és ezúttal 60 millió forintért cserélt gazdát. Sok kép tér vissza Magyarországra, de azokból, amelyek külföldön is sikerrel szerepeltek, kevesebb kerül vissza a magyar piacra, emelte ki a galériavezető.

Ugyancsak magas áron, 32 millió forintért kelt el Dénes Valéria 1913 körül készült Csendélet kaktuszokkal című műve is, amelynek kikiáltási ára 24 millió forint volt. Aba-Novák Vilmos Magyar hegyi falu című, 1937-ben készült művének árát 29 millió forintnál ütötték le, de jól szerepelt az árverésen Sassy Attila Bubi frizurás art deco női akt című műve is, amely 24 millió forintért kel el, míg Munkácsy Mihálynak Az énekes című alaktanulmánya, amelyet a Mozart halála című festményhez készített, 26 millió forintért cserélt gazdát. Az egykor Robert de Rothschild báró tulajdonában lévő kép kikiáltási ára 20 millió forint volt. Az árverés jótékonysági tétele volt Egry József Balatoni fények című műve, amelyre 180 ezer forinttól indult a licitálás, majd a kép árát 800 ezer forintnál ütötték le. A galéria a befolyt összeggel az UNICEF Magyarország Bajnok Programját támogatja.

(mti)

Borító: Perlrott egy másik önarcképének részlete (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)