Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg

Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg

- 2019. június 14. 8:15

Több mint egymilliárd forintot fordítanak Keszthelyen a belvárosi műemléképület, a Reischl-féle sörház és barokk szárnya felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával. A beruházás kivitelezői szerződését csütörtökön írták alá a városházán.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a Reischl-féle sörház felújítására 850 millió forintot fordítanak. A leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttes rekonstrukciójával sokfunkciós közösségi, valamint kereskedelmi-szolgáltató terek jönnek létre. A helyiségek kialakításával a keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is megteremthetik. Az egykori sörház belső udvarán a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki. A közbeszerzési eljárás során a kivitelezési jogot az Investmondi-System Kft. nyerte el, a munkaterületet a napokban veszik át, a kivitelezési munkák jövőre fejeződnek be. További 250 millió forint pályázati forrásból az épületegyütteshez kapcsolódó barokk szárny újul meg.

A sörház 1915-ben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A leromlott állapotú épületszárnyban szövetkezeti boltot és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki. A kereskedelmi egységek létrehozásával a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását segítik, az épület teljes felújítása mellett olyan eszközöket, egyebek közt mérlegeket, pénztárgépeket és számítógépeket  szereznek be. Amelyek azt szolgálják, hogy a helyi áruk minél hatékonyabban jussanak el a vásárlókhoz. A fejlesztés eredményeként Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg. Az uradalmi sörházként működő épületegyüttest 1770 körül, Festetics Pál megrendelésére építették. Az üzemeltetést 1844-ben Reischl Vencel cseh származású serfőző vette át, később az épületegyüttesben sajtüzem működött, az utcafronti barokk szárnyban pedig lakásokat alakítottak ki. Az épületegyüttest 2004 januárjában nyilvánították műemléki védett értékké.

(mti)

Borító: A család a sörgyártó polgármesterrel (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)