1456-ban Magyarország Európát és a keresztény világot védte

1456-ban Magyarország Európát és a keresztény világot védte

- 2019. július 23. 10:03

A nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk vagy talán a több mint ezeréves magyar történelem legnagyobb katonai győzelme volt, jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján.

Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte: a váratlan és fényes győzelem közel hetven esztendőre megtorpantotta a török birodalom további európai terjeszkedését. Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte: A nándorfehérvári diadal (Kapisztrán Jánossal együtt) összeforrt Hunyadi János névével. Hunyadi érdemeit, képességeit kortársai is elismerték.

Hunyadi János Németh szerint mélységesen hitt az Oszmán Birodalommal szemben a keresztény Európáért vívott harc fontosságában, és abban, hogy ennek kimenetele meghatározó jelentőséggel bír Magyarország jövője szempontjából. A nándorfehérvári diadal hőseinek elhivatottsága példaértékű lehet nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára, hangoztatta az államtitkár. Németh Szilárd felhívta a figyelmet, hogy bár a csatákat napjainkban már tárgyalóasztaloknál vívják és a fenyegetés is eltérő formát ölt, Magyarország a XXI. században is fontos szerepet játszik Európa határainak védelmében. Ahogy nagyjából 600 évvel ezelőtt, úgy a jelenkorban is az a helyzet állt elő, hogy Európa nagy része nem vette komolyan a fenyegetést, a magyarok viszont felismerték a veszélyt, hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra is, hogy az akkori helyzet további két aspektusban is hasonlít Európa mostani helyzetére. Ahogy most, úgy akkoriban is Közép-Európára hárult a keresztény Európa védelme. Ahogy ezen feladatnak eleget tettünk Nándorfehérvárnál, úgy eleget teszünk ma is határaink védelmével, emelte ki, hozzátéve: meggyőződésük, hogy Európa biztonságának visszaszerzéséhez meg kell állítani a bevándorlást, meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, és tisztelni kell a nemzeteket.

Főhajtás a hősök előtt (mti)

Elődeink 563 évvel ezelőtt tanúsított hősiessége és áldozatai olyan értékes történelmi tapasztalatot jelentenek, amelyre a modern kor kihívásai során is szükség van, így nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek, emelte ki a megemlékezésen Németh Szilárd. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el Hunyadi János szobránál. A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes ostrom után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett. A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-ben országgyűlési határozatban rendelkeztek.

(mti)

Borító: mti