150 jeles protestáns három kötetben

150 jeles protestáns három kötetben

- 2018. október 19. 10:22

Megjelent a Protestáns hősök portrégyűjtemény harmadik kötete. A könyvet, amely 50 protestáns tudós, lelkész, művész életútját és életművét ismerteti, csütörtök este mutatták be Budapesten, az Evangélikus Országos Múzeumban.

Faggyas Sándor, a könyv szerkesztője kiemelte: a három kötetben olyan lelkészek, írók, képzőművészek, zenészek, tudósok, politikusok, katonák szerepelnek, akik nemcsak kiemelkedőt alkottak, de protestáns hitüktől vezérelve szolgálni is akarták hazájukat és egyházukat. Felidézte: a könyv ötlete a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából merült fel, de egy kötet kevésnek bizonyult a képzeletbeli protestáns panoptikumnak. A három kötet összesen 150 portrét tartalmaz 39 szerző tollából, tette hozzá Faggyas Sándor. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a kötetben szereplő, a Deák téri gyülekezethez kötődő evangélikusokat méltatta. Elmondta: a közösséget a kommunizmus idején megpróbálták ellehetetleníteni, lelkészeit, vezetőit bebörtönözték, internálták. E korban nagy bátorság kellett ahhoz, hogy valaki vállalja a közösséghez tartozását.

Így tett Andorka Rudolf szociológus, aki egész életében hűséges volt a Deák téri templomhoz. Nagy betegen is fontosnak tartotta az egyházáért végzett munkát, a rendszerváltás után az első szabadon választott evangélikus zsinat világi elnökeke lett. Nemzetközileg elismert tudósként is alázattal oktatta az evangélikus lelkész hallgatókat, és a teológushallgatók áhítatán is mindig részt vett. Fabiny Tamás szólt Keken Andrásról, akit a Deák téri evangélikus templom lelkészeként az ÁVH letartóztatott. Előbb az Andrássy út 60-ban, majd a kistarcsai internálótáborban raboskodott. Felidézte: a később ismét Deák téri lelkész haláláig hűségesen szolgált, hiszen húsvét hétfői prédikációja után, ima közben zuhant a szószék párkányára. Beszélt Szokolay Sándor zeneszerzőről, aki – méltatása szerint – hazáját és egyházát szolgáló emberként akkor is nyíltan megvallotta hitét, amikor ezzel karrierjét veszélyeztette.

Visszaemlékezés Görgei Artúr szerepére (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár PDM)

A kötetben portré olvasható mások mellett Görgey Artúr tábornokról, Gyóni Géza költőről, Bartók Béla zeneszerzőről, Püski Sándor könyvkiadóról, Szemere Bertalan egykori miniszterelnökről, Gyulai Pál irodalomtörténészről.

(mti)

Borító: evangelikus.hu