Késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost

Késő esti, igazi mediterrán élet tölti meg a belvárost

- 2019. augusztus 28. 8:56

Idén még nagyobb, még színesebb programkínálattal várják a látogatókat az év „legszentendreibb” eseményén. A város 14 éve augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivállal búcsúztatja a nyarat.

A mind műfajában, mind tematikájában sokszínű fesztiválon a három nap alatt több, mint 250 program várja a látogatókat. Csak az ArtUdvarok programsorozatban 44 házigazda nyitja meg óvárosi udvarát. A tematikus városi séták mellett lesz jótékonysági gumikacsa-verseny, minden este fényfestés, két színpadon számtalan koncert (Bagossy Brothers Company, Soulwave, Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackák) és performanszok, kiállítások, workshopok, gyerekprogramok is várják a nagyérdeműt. A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet töltse meg a belvárost.

A gyermekprogramok, a fényfestés és a Silent Disco helyszíne egykor (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A rendezvény fő rendezvénysorozata, a „Házak, udvarok, házigazdák” új nevet kapott: ArtUdvarok. Csak ez a program­sorozat 44 helyszínen közel 200 programot kínál, azaz a portákba betérő vendégek szinte az egész várost megismerhetik egy teljesen új, bensőséges oldaláról. A művészet mindenütt jelen lesz: megjelenik az egyházi helyszíneken a SacraArt égisze alatt, de még a tányérokon is, a GastroArt-ban résztvevő éttermeknél, mondta a rendezvény kapcsán Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Fényfestés a Fő téren (szentendre.hu)

Az idén először nem csupán rekordmennyiségű kávézó, galéria, étterem, múzeum, valamint helyi lakosok udvarai nyílnak meg a fesztiválon a látogatók számára, hanem Szentendre szakrális terei is. A SacraArt keretein belül a város felekezetei különleges, az év többi részén nem látható és hallható zenei előadásokkal várják érdeklődőket. Erre a hétvégére a város többi kulturális intézményei, helyszínei is sok programot biztosítanak. Lesz például a Szeretem Szentendrét fotózási lehetőség, tart még Ferenczy Múzeumi Centrum ArtCapital fesztiválja is. A Japán Kertben Japán nap lesz, ismét elindulnak a Művész Teraszkoncertek és lesz a Mondvacsinált utcafesztivál. A Fő tér reggeltől késő délutánig a gyerekeké (bábszínház, kézműves foglalkozások, ügyességi programok), este pedig a felnőttek szórakozási lehetőségét biztosítja a Silent Disco, azaz több csatornás vezeték­nélküli fejhallgatós „csöndes” zenei party.

Az ingyenes fesztiválon mostantól már RePoharat használhatnak a látogatók, közölte a szentendrei önkormányzat.

Borítókép: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Facebook oldala