160 ezren az értéktáras kiállításokon

160 ezren az értéktáras kiállításokon

- 2018. július 17. 9:49

Több mint százhatvanezren látták január eleje és június vége között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékmentő akciója, az Értéktár program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Az egri Dobó István Vármúzeumban eddig több mint tízezer látogató kereste fel a Fegyvermustra című, június 22-én nyílt interaktív, állandó kiállítást, amelynek egyik attrakciója annak a Péterváry-fegyvergyűjteménynek néhány darabja, amelyet értékmentő programja keretében vásárolt meg az MNB, áll a jegybank közleményében. Ez év első félévében 126 ezernél is több látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállítása, amelyben megtekinthető többek között Tiziano Vecellio Mária gyermekével, Gulácsy Lajos Mulatt férfi, Vaszary János Kereszténység, Orbán Dezső Fekvő akt, Abraham van Beijeren Csendélet gyümölcsökkel című alkotása is, amelyek szintén a program anyagát képezik. A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét pedig az év első félévében 26 ezernél többen látták. Mindezeken túl a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt áll a Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, valamint Bachman Gábor építészeti munkássága, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a Bedő Rudolf-hagyaték egyes tételei, a Kossuth-dagerrotípia, a Kiss Ferenc-gyűjtemény, Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, továbbá II. Lajos és II. Rudolf portréja, egy ezüst bécsi klasszicista kínálótál, egy hatdarabos art deco szalongarnitúra, valamint Breuer Marcel gránit tárgyalóasztala.

Az Értéktár egyik legbecsesebb darabja (MaNDA)
Az Értéktár egyik legbecsesebb darabja (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincsvisszavásárlási Értéktár programját azzal a céllal, hogy az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre, vagy külföldi tulajdonba került magyar, vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányada visszakerüljön az ország tulajdonába, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával megakadályozzák azok szétszóródását. Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a magyar közgyűjtemények vezetőiből és más szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. A program megvalósítására az MNB igazgatósága 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) keretet különített el 2018 végéig.

(mti)

Borító: Szablyák a Péterváry-fegyvergyűjteményből (youtube.com)