21 magyar verset mondott el Béres Ilona

21 magyar verset mondott el Béres Ilona

- 2018. október 12. 9:19

Mi még? címmel jelent meg Béres Ilona Kossuth-díjas színművész első verses CD-je. A válogatásban 21 vers szerepel magyar költőktől.

A lemez címét egy Szabó Lőrinc-vers, a Mi még? adta. A válogatásban 20. századi magyar költők szerepelnek. A kiválasztott darabok szerelemről, öröklétről, természetről szólnak. Béres Ilona mindegyik verset magáénak érzi, van, amelyikhez kedves emlék is köti, hangzott el az M5 csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában. A lemezen olyan klasszikus költők versei szerepelnek, mint például Ady Endre, Radnóti Miklós vagy József Attila. Több olyan költemény is elhangzik a művésznőtől, amelyet színpadon sohasem szavalt, de mindig szeretett volna. Ilyen például Weöres Sándor Dob és tánc című verse, amellyel a CD zárul.

Ádám Ottóval az Elveszett paradicsomban (Nemzeti Színház CC BY-NC-ND)

Béres Ilona felidézte: egy előadás előtt, Sinkovits Imre rohant be a portáról, a kezében lobogtatott egy kötetet, hogy most jelent meg, és ez egy csodálatos kötet. Ladányi Mihály Dobszóló című kötete volt, mondta, hozzátéve, hogy a CD-n el is hangzik a költő egyik verse. Béres Ilona ajándékként kapta ezt a lehetőséget és ajándékként ajánlja fel mindenkinek, aki érti és szereti a magyar nyelvet, hangzott el a műsorban. A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány által kiadott CD-n közreműködik Csík Gusztáv dzsesszzongorista. A CD rendezője Markovits Ferenc. A lemez teljes bevétele a Swing Jazz Kultúráért Alapítványt gazdagítja.

(mti)

Borító: Cserhalmival a Nemzeti Színházban, 1989-ben (MaNDA)