235 művet vonultat fel a Kieselbach Galéria

235 művet vonultat fel a Kieselbach Galéria

- 2022. május 13. 6:25

Jelentős külföldi magángyűjteményből került haza Aba-Novák Vilmos Róma melletti város (Subiaco) című alkotása, amelyet Márffy Ödön, Vaszary János és Perlrott Csaba Vilmos egy-egy jelentős műve mellett bocsájt árverésére a Kieselbach Galéria május 24-én a Budapest Marriott Hotelben.

A Kieselbach Galéria tájékoztatása szerint a 235 művet felvonultató tavaszi aukciós anyag egyik legjelentősebb alkotása Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című festménye, amely 1944 után több mint 50 évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra. A kép kikiáltási ára 55 millió forint. Mint írják, az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja, amely 1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, de képeslapot is kiadtak róla. Subiacót, a Rómától keletre fekvő középkori kisvárost Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette. A városban született Gina Lollobrigida világhírű olasz színész is, aki kép megfestésekor (1930-ban) még csak hároméves volt.

2008-ban volt legutóbb Aba-Nováknak nagykiállítása (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)

Vaszary János 1933 körül készült Parkban című alkotása is a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot. Légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozícióra 65 millió forinttól indulhat a licitálás. Mint írják, a Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő kollekcióját gazdagította, és most először kerül műkereskedelembe. Márffy Ödön Zebegényi téglagyár (Zebegény, lelátás a műteremből) című műve, a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, amely 75 millió forinttól kelhet el. Ugyancsak a magyar avantgárd történetének legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos Műtermi csendélete, amelyre 22 millió forint indulhat a licitálás. Az aukciós anyagból kiemelkedik még gróf Batthyány Gyula két képe, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma.

Az aukciós kiállítás május 23-ig tekinthető meg a Kieselbach Galériában.

(mti)

Borító: Vaszary János kalapács alá kerülő múve (kieselbach.hu)