24 göcseji falu harmadik dombérozója

24 göcseji falu harmadik dombérozója

- 2018. július 16. 10:16

Megnyitották a XXX. Göcseji Aratónapokat szombaton a Zala megyei Nován, és kezdetét vette III. Göcseji Dombérozó elnevezésű, helyi értékeket és hagyományokat bemutató tíznapos rendezvénysorozat.

A dombérozót 24 zalai település összefogásával rendezik meg Zala megyében, emelte ki Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz). A rendezvények a falvak életben maradását szimbolizálják, a jövőt jelentik, ami Zala megyében azért is kiemelten fontos, mert a települések döntő többsége (258 településéből 248) falu, fogalmazott Vigh László. A látványos fesztivál- és hagyományőrző programokra – a kézi kaszások aratóversenyére, a cséplőbandák versengésre sokan ellátogatnak és jó hírét viszik a falunak, hangsúlyozta Lendvai Jenőné, Nova polgármestere. Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvénysorozat ötletgazdája és főszervezője kiemelte: a programsorozat keretében a göcseji vidék értékeit szeretnék bemutatni.

Aratás Kiskunhalason, a Göcsejben sem volt ez másképp (MaNDA)
Aratás Kiskunhalason, a Göcsejben sem volt ez másképp (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A dombérozó az elmúlt években márkanévvé vált: a falvak tíz napra megnyitják kapuikat, fogadják a vendégeket és bemutatják értékeiket. Göcsej egy kiaknázatlan kincsesbánya. A programokon a falvak bemutathatják az értékeiket, amely mind a belföldi, mind a külföldi turizmus számára vonzóvá teszi a térséget, mondta el Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere. Hozzátette: a mezőgazdasági termelés egyre népszerűbbé válik, a támogatásoknak köszönhetően sok fiatal család kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni. Az alpolgármester kitért arra is, a zalai megyeszékhelyen helyi termelői piac épül, ahol a vásárlók a hét minden napján hozzájuthatnak az egészséges, jó minőségű helyi termékekhez.

(mti)

Borító: csalad.hu