26 milliárdból 1800 templom felújítása kezdődhet el

26 milliárdból 1800 templom felújítása kezdődhet el

- 2021. október 13. 7:59

Megújul a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia és Kolostor Nagyatádon, a 2023 szeptemberéig tartó munkálatokra mintegy 175 millió forintot költenek, jelentette be Sándor László plébános Nagyatádon.

A plébános elmondta: a magyar templomfelújítási program keretéből finanszírozott beruházás az épület tornyának felújítását, szigetelését, valamint a barokk és klasszicista stílusban emelt épületegyüttes homlokzatának rekonstrukcióját, fűtési rendszerének korszerűsítését és egyebek mellett a nyílászárók cseréjét foglalja magában. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: a program révén 26 milliárd forint kormányzati támogatással 1800 templom felújítása kezdődhet el, illetve folytatódhat a Kárpát-medencében. Somogy megyében 1,2 milliárd forint költséggel 60 településen 70 templom rekonstrukciója valósulhat meg.

A nagyatádi plébánia felújításáról azt mondta, a beruházást megérdemli a város, megérdemlik a nagyatádi katolikusok. A templom szép környezetben van, de tornyát és szentélyét lerombolták a második világháborúban, és miután a nagyatádiak összefogással újjáépítették, a kommunisták elüldözték a ferenceseket. Szászfalvi László, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a térség országgyűlési képviselője közölte: a plébánia és a kolostor a város szimbolikus épületegyüttese, egyben lelki, szellemi bázis is, és ez szükségessé teszi a rekonstrukciót. A politikus közölte, hogy a Somogy megyében a templomfelújítási programban megújuló 70 templom közül húsz a választókörzetében áll.

(mti)

Borító: Légifelvétel az atádi templomról és szép környezetéről (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum CC BY-NC-SA)