31 színidirektor köszöntötte a világnapot

31 színidirektor köszöntötte a világnapot

- 2021. március 29. 9:23

Harmincegy budapesti és vidéki színház igazgatója köszöntötte a magyarországi színházak képviseletében közös üzenetben a színházszerető közönséget szombaton a színházi világnap alkalmából.

Az üzenet bevezetőjében Kásler MIklós emberi erőforrások minisztere beszélt a művészek és a színházak jelentőségéről és mondott köszönetet a színészeknek az általuk végzett értékteremtő, hagyományőrző, nemzeterősítő kulturális és művészeti munkáért. A miniszter a közönségtől kitartást kért és segítséget a vírus elleni védekezésben a szabályok betartásával és oltásra regisztrálással, hogy ezzel is előmozdítsák a színházak újranyitását és a járvány legyőzését. Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója és Szirtes Tamás, a fővárosi Madách Színház vezetője is felidézte: a magyarországi színházi élet 1823-ban indult egy színházépítési lánccal a polgárosodó városokban, majd az elkövetkező 200 évben egymást követve alakultak “Budapesten és szinte az összes megyeszékhelyen varázslatos palotákban az önálló társulatok.

Szabadtéri színpadon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Nincs szebb annál, mint amikor az elsötétülő színházteremben telt ház előtt felmegy a függöny, kigyúlnak a fények és az eggyé váló közönség előtt színészek, énekesek és táncosok … halált megvető bátorsággal elmondják, eléneklik, eljátsszák azt, ami a szívük-lelkük legmélyéből felszakad, mondta Dörner György, az Újszínház vezetője. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották a megszólaló igazgatók. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, rendkívüli nehéz helyzetben vannak színházak és a művészek, már csak azért is, mert elmarad a legfontosabb, a találkozás a nézőkkel.

A művelődési ház színpada (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház igazgatója köszönetet mondott a közönségnek a kitartásért, buzdításért és hűségért, hogy ezernyi módon nyilvánítják ki szeretetüket. Ebben a szorító, egymást nélkülöző időszakban mindnyájan összetartozunk és még jobban átérezzük, hogy a színház közönség nélkül, és hitünk szerint a közönség színház nélkül nem tud létezni, fogalmazott Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója.

(mti)

Borító: Miss Arizona a színpadon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)