3200 diák utazott Lengyelországba Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával

3200 diák utazott Lengyelországba Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával

- 2022. május 19. 6:51

Több mint 160 millió forint támogatást nyújt aktuális pályázatain keresztül a Waclaw Felczak Alapítvány, a díjazottak között van többek közötta Nem Adom Fel Alapítvány, Lajkó Félix, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint Fekete-Kovács Kornél is.

A Waclaw Felczak Alapítvány fő célja a közleményükben foglaltak szerint a magyar-lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése, a magyar és a lengyel nemzet közötti barátság kulturális örökségének megőrzése. A magyar-lengyel fiatalok és szakemberek közötti kapcsolatépítést ösztönző tevékenységet pályázatok kiírásával és programszervezéssel kívánja támogatni. Mint írják, az év elején olyan témákban írt ki az alapítvány pályázatokat, mint a testvérvárosi, testvértelepülési kapcsolatok erősítése, kulturális események megvalósítása, oktatási-művészeti-vallási és társadalmi, valamint környezetvédelmi projektek szervezése és lebonyolítása. A tájékoztatás szerint a Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriuma mintegy 200 pályázatot értékelt, melyek közül száznál is több projektnek ítélt támogatást több mint 160 millió forint értékben. Az alapítvány támogatásával eddig 3200 diák utazott Lengyelországba. Ehhez a számhoz viszonyítva is kiemelkedő, hogy a Polonica Varietas pályázat keretén belül nyárig mintegy 1500 diák utazhat majd Lengyelországba. A zenei pályázatok köre is tovább bővült idén, a magyar-lengyel vonatkozású albumok megvalósítása mellett most először koncertek megvalósítására is lehetett pályázni.

Egy korábbi kiadvány a magyar-lengyel barátságról (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND [részlet])
A közlemény felidézi, hogy a kuratórium döntését idén is neves szakmai zsűri segítette. Az előzetesen beérkezett pályázatokat Harcsa Veronika jazzénekes; Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője; Tóth Tibor könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező és Rosonczy-Kovács Mihály Junior Príma-díjas népzenész, a Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja, a Felczak-lemezek sorozat kezdeményezője és ötletadója értékelték, melyek közül végül hat koncert és öt lemez megvalósítására ítélt oda több mint 11 millió forintot az Alapítvány kuratóriuma. A Felczak-lemezek nyertesei között olyan projektek találhatók, mint ifjabb Sárközi Lajos hegedűművész és a lengyel Tekla Klebetnica zenekar közös albuma vagy a Bettika Quintet készülő lemeze. A Felczak-koncertekre pedig több olyan előadó is készül, akik korábban Felczak-lemezt adtak ki. Így valósít meg koncertet például Fekete-Kovács Kornél és Kuba Stankiewicz a Művészetek Völgyében, Lajkó Félix és a Volosi együttes a Fonó Budai Zeneházban, valamint mius zenekar és Raf Skowronski énekes-dalszerző a Művészetek Völgyében és a Trafóban.

(mti)