37 pályamű érkezett a Kultúrpartra

37 pályamű érkezett a Kultúrpartra

- 2020. január 21. 12:27

Pályázatot írtak ki a szentendrei Dunaparti Művelődési Ház jelenleg romkocsmának, tornateremnek, irodáknak helyt adó épületének és udvarának az átépítésére. A Kultúrpart kialakítására érkező pályamunkákból kiállítás nyílik január 22-én 18:00-kor a szentendrei Városházán.

Az épület 1870-es évek óta áll a Dunakorzón. Az U alakú, felújításra szoruló villa elhelyezkedése kivételes a szentendrei belvárosban, hiszen a méretes belső udvar egyedülálló módon nyílik a Duna-partra. Ennek az épületnek, s az előtte lévő területnek a rehabilitációjára és újragondolására írt ki pályázatot az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2019 szeptemberében. A Kultúrpart-pályázat elsősorban a belső udvar újraálmodását és esetleges kiterjesztését várta az építészektől, de az is szempont volt, hogy integrálják az épületet a Dunakorzóra, kitágítva és a Duna vízfelületéig megkomponálva a teret.

Az MMA ötletpályázatának az volt a célja, hogy a fiatal építészek kiterjesszék a hely kulturális kisugárzását, amit érzékeljenek és élvezzenek a városlakók és a turisták is. Olyan vizuális, építészeti, tájépítészeti üzeneteket vártak, melyek a terület kiterjesztésével, a helyhez illő mértékben, ahhoz kapcsolódva közvetítik a várost átszövő, lépten-nyomon jelenlévő, élő kultúrát. Egészen pontosan egy többfunkciós közösségi ház és szabadidőközpont kialakítását kérték a pályázat kiírói, amely egyfelől a város kötelező közművelődési feladatait látná el, másrészt turisztikai attrakcióival kapcsolatot teremtene az épületegyüttes a korzó és a Duna között.

Háttérben a korzó, 1958-ban (Fortepan CC BY-SA)

A bruttó 5 millió forint összdíjazású pályázatra november 15-ig nyújthatott be tervet minden a 40. életévét be nem töltött építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettséggel rendelkező személy. A pályázati kiírás rendkívül nagy sikert aratot, 37 pályamunka érkezett be, a győztest és a díjazottakat a szerdai kiállításmegnyitón hirdetik ki, közölte a város önkormányzatának kommunikációs központja.

Borító: A Dunaparti Művelődési Ház (koncert.hu)